Joanna Porath, właścicielka agencji celnej AC Porath Fot. AC Porath
30 kwietnia na granicach z UK rozpoczęto kontrole fizyczne i dokumentacyjne towarów sanitarnych i fitosanitarnych. To wynik wprowadzenia przez Wielką Brytanię tzw. Export Health Certificate (EHC).
– Importerzy i eksporterzy, którzy nie będą odpowiednio przygotowani do kontroli muszą się liczyć z poważnymi konsekwencjami – mówi Joanna Porath, właścicielka agencji celnej AC Porath.
Od stycznia tego roku Wielka Brytania wymaga certyfikatów, które dotyczą produktów m.in.: pochodzenia zwierzęcego, roślin, owoców i warzyw. Brytyjskie władze zapowiadały, że certyfikacja to pierwszy krok, kolejnym będą fizyczne kontrole importowanej do Wielkiej Brytanii żywności.
– To wiąże się z dodatkowym czasem oraz dodatkowymi kosztami z tytułu przestoju pojazdów na granicach. W najgorszym przypadku, przy niespełnieniu brytyjskich lub europejskich norm fitosanitarnych przewoźnik musi się liczyć z zawróceniem ładunku do nadawcy – mówi Joanna Porath.
Wymagane świadectwa zdrowia
Największe zmiany w ramach Export Health Certificate (EHC) dotyczą produktów pochodzenia zwierzęcego. Świadectwa zdrowia są wymagane dla produktów mięsnych i wszelkich produktów na bazie surowego mleka. Zmienione przez Wielką Brytanię środki kontroli dotyczące importu towarów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego zakładają, że wszystkie produkty mięsne i mleczne wymagają wcześniejszego powiadomienia, a tylko produkty mleczne poddane obróbce cieplnej nie wymagają świadectwa zdrowia. Nadal też obowiązują przepisy, zgodnie z którymi importowane zwierzęta i rośliny do sadzenia zawsze wymagają świadectw zdrowia i podlegają inspekcji.
Owoce i warzywa
Z kolei w przypadku owoców i warzyw z UE kontrole są oparte na ryzyku przypisanym do towarów, tj. niskim, średnim i wysokim. W większości przypadków nie muszą one przechodzić przez brytyjskie kontrole norm handlowych ani kontrole zdrowia roślin. Brytyjski rząd zachęca jednak, by przewoźnicy sprawdzali, które importowane do UK towary podlegają kontroli. (red)